Voordeelweken: Stapel korting tot 20%
Dress to impressDress to impress

Dress to impress: je zakelijke outfit anno 2023 

Niemand draagt nog een pak. Het pak is oubollig. Statements die je vaak voorbij hoort komen, maar eigenlijk totaal overdreven zijn. Yes, het klopt dat in de huidige kledingvoorschriften voor de kantoortuin weinig ruimte is voor de traditionele combinatie van een zorgvuldig geselecteerd pak, overhemd en stropdas. Het pak is niet weg, maar juist geëvolueerd. 

De belangrijke meeting met stakeholders om 11:00, de gewichtige afspraak waarmee je met lift naar de directiekamer moet of een nieuwe klant die je al jaren binnen wil halen. Er zijn een aantal dagen waarop je outfit even indrukwekkend moet zijn als je business case. Dan wil je net een stukje extra zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen dat je krijgt van de perfecte zakelijke outfit.

Dit is “Dress to Impress” anno 2023. 


Gratis back to work stijlgidsGratis back to work stijlgids

De veranderingen in zakelijke kleding  

De afgelopen decennia kon de man vertrouwen op de behouden kledingdingvoorschriften die hem aanmoedigden om op de automatische piloot een set te maken met colbert, overhemd, jeans en nette schoenen.

Nu zijn er echter nieuwe kledingstukken in opkomst die ervoor zorgen dat de man extra opties in zijn repertoire kan opnemen.

Het overshirt, dunne merino wollen truien en nette sneakers kunnen (mits ze zijn uitgevoerd in effen kleuren) moeiteloos worden geïmplementeerd in de vernieuwde zakelijke garderobe. Combineer je ze onderling – dus een overshirt, met ronde hals trui op een chino’s met nette sneakers – dan is de business casual dresscode geboren. 


De nieuwe regels rondom het pak 

formele outfit manformele outfit man

Waar we vroeger warm liepen voor chique grijze of donkerblauwe pakken met zware schouders en weinig uitgesproken patronen, mag er nu veel meer. Het silhouet van het pak wordt zachter – een trend die voortkomt uit het belangrijker worden van comfort.

Pasvormen volgen het lichaam, ruimer dan de strak gesneden tendens van de afgelopen jaren en de schouderinzet wordt zonder vulling uitgevoerd. Verwar deze ontwikkeling niet met vercasualisering, want je ziet er nog steeds net zo zakelijk uit als in het eerder genoemde klassieke pak.

Het pak anno 2024 mag gewoon lichtblauw of groen zijn en gedragen worden boven een setje witte sneakers. Je kunt hem daardoor ook op veel meer momenten inzetten. 

Schroom je niet om iedere woensdag te promoveren naar “pakdag”.  Onze liefde voor dubbelrij pakken heb je vast al een voorbij gekomen, maar we laten bijgevoegde foto de rest van de lofzang doen.


Vijf tips voor je zakelijke outfit

formele outfitformele outfit

We voorzien je graag van advies in de vorm van vijf praktische tips die jij kunt toepassen op iedere zakelijke outfit, ongeacht de dresscode.

  1. Let op de pasvorm – niet te ruim, maar strakker dan slim-fit is ook verleden tijd  
  2. Investeer in kwaliteit – liever één goed pak dan drie matige  
  3. Laat je persoonlijkheid zien – een uitgesproken ruit zegt meer over je dan effen item 
  4. Let op details – een goed horloge of een fraai pochet tillen je outfit naar een hoger niveau 
  5. Verzorg je kleding – Gepoetste schoenen en gestoomde jasjes maken echt een verschil 

Een ode aan de coltrui onder een colbert

formele outfitformele outfit

De coltrui met colbert combinatie is misschien we het meest stijlvolle wapen in het wapenarsenaal van zakelijke outfits. Het is een aanvaardbaar alternatief op overhemden met dassen, maar een welkome twist.

Misschien wel het grootste voordeel van de coltrui is dat hij zowel comfortabel als flatterend is. Het verlengt het gezicht optisch en verbergt een eventueel beginnende dubbele kin.

Handige vuistregel als het gaat om het combineren van coltruien ligt hem in de stof. Grof gebreide coltruien lenen zich beter onder grove colberts (of overshirts), terwijl gladde en dun geweven exemplaren het chicste karakter hebben. 


Aangenaam kennis te maken met het overshirt in je zakelijke outfit

formele outfitformele outfit

Hoge ogen gooien (tot in de directiekamer aan toe), maar past een pak niet bij je smaak of boodschap? Graag stellen we je voor aan de nieuwste aanwinst: het overshirt.

Dit stijlvolle kledingstuk bewandeld de lastige weg tussen formeel en informeel zonder concessies te doen. Een overshirt laat zien dat je serieus bent, zonder dat je overdressed bent. Het staat zijn mannetje op de hoogste verdieping bij je belangrijke klant, maar kan net zo goed diezelfde avond mee naar de kroeg om de overwinning te vieren.

Coltruien – en eigenlijk al het andere breiwerk - laten zich er goed mee combineren. Wil je echt een unieke set dragen? Kies dan voor het exemplaar met bijpassende stretch pantalon.  

 

 

 

 

 


Het gebruik van kleuren  

formele outfitformele outfit

De populariteit van kleuren als grijs, blauw en zwart in zakelijke outfits is een 20e -eeuwse uitvinding. Eentje die we nu langzaam van ons af lijken te schudden.

Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn net als jij bijzonder fan van een donkerblauw colbert, maar het kan geen enkel kwaad om wat extra kleuren aan de rotatie toe te voegen.

Groen is een behouden eerste stap die veel mannen al gemaakt hebben, maar we kunnen je de beige en bruintinten ook enorm aanraden omdat deze bijzonder positieve connotaties hebben. Handige bijkomstigheid is dat deze feilloos combineren bij reeds aanwezige blauwtinten. 


Acht kledingstukken om eenvoudig zakelijke looks te combineren

Wij houden van lijstjes omdat ze handig zijn. Je kunt er dingen van afstrepen en bij op zetten, naarmate je een aankoop doet of je smaakt verbeterd. We delen graag de acht kledingstukken die op ons lijstje staan voor dit seizoen, waar we graag onze zakelijke looks mee combineren.   

formele jasformele jas

Conclusie: zo kleden heren zich zakelijk in 2024

Waar je de afgelopen jaren kon vertrouwen op een select aantal opties voor je zakelijke outfit, is er nu veel meer te verkrijgen.

Stretch pakken, nette overshirts en uni sneakers geven extra opties. Omarm deze en kies gerust een keer voor een meer uitgesproken kleur dan blauw of grijs.  Stijlvolle sets zijn dichterbij dan je denkt en mannen die durven, oogsten vaak complimenten!

Maak 2024 je meest stijlvolle jaar tot nu toe. 


Ontdek alle draagmomenten

Inspiratie nodig voor andere draagmomenten? Bekijk dan al onze artikelen over gelegenheden, vrije tijd, bruiloften, dagjes weg en veel meer.