Kleding strijken| Alles wat je moet weten

Kleding strijken is een kunst die, wanneer goed beheerst, niet alleen bijdraagt aan een verzorgd uiterlijk, maar ook een gevoel van voldoening en bekwaamheid kan geven. Deze gids neemt je mee door de verschillende aspecten van strijken, van de voordelen tot gedetailleerde technieken, en biedt praktische adviezen voor het onderhoud van je strijkijzer.


De voordelen van kleding strijken

Verzorgde uitstraling

Gestreken kleding heeft een aanzienlijke impact op hoe je wordt waargenomen in zowel professionele als sociale setting. 

Er professioneel uitzien gaat niet alleen over hoe je jezelf verzorgt, maar ook over hoe jij je kleding verzorgt en presenteert. 

Verleng de levensduur

Door kreukels glad te strijken voorkom je dat deze ingezet raken in je kleding en de vezels beschadigen.

Daarnaast helpt strijken bij het doden van mijten en bacteriën die zich in kleding kunnen bevinden. 

Voelt heerlijk aan

Naast de rust die strijken voor veel mensen met zich mee brengt is het ook een geweldige boost voor je zelfvertrouwen om er goed bij te lopen. 

Tip: Strijk 's ochtends je overhemd om de dag warm te beginnen!


Welke kleding strijken

Waslabel symbolen voor strijken

Of je jouw kledingstuk wel of niet kunt strijken is makkelijk af te lezen aan het waslabel. Deze labels geven meestal ook aan op welke temperatuur je het kledingstuk hoort te strijken en of je de stoomfunctie van je strijkijzer mag gebruiken.

Let bij het strijken vooral op de puntjes in het strijkijzer:

= Lage temperatuur (delicate stoffen als zijde en wol)

= Gemiddelde temperatuur (synthetische materialen)

= Hoge temperatuur (linnen en katoen)


"Moet" strijken

Traditionele kledingstukken zoals overhemden, blouses, en lakens zien er aanzienlijk beter uit als ze gladgestreken zijn. Deze items zijn vaak gemaakt van katoen of linnen, stoffen die goed reageren op strijken.


Niet strijken

Kleding met het niet strijken symbool ( ) en bepaalde stoffen zoals acetaat, polyester en elastaan kunnen niet altijd tegen de hitte. Ook kledingstukken met versieringen zoals kralen, plastic designs en pailletten kunnen door strijken beschadigen.

Lees voor het strijken van dit soort items eerst het waslabel om er zeker van te zijn of het een mogelijkheid is.


Stap-voor-stap handleiding kleding strijken

Strijkmethodes

Strijkijzer

Het strijkijzer is geschikt voor de meeste kledingstukken. Het is belangrijk om de juiste temperatuurinstelling te kiezen gebaseerd op de stofsoort. Altijd beginnen met de delicate stoffen en eindigen met de robuustere.

Stoomapparaat

Een stoomapparaat is ideaal voor delicate stoffen en kledingstukken die moeilijk te strijken zijn. Het biedt een snelle manier om kreukels te verwijderen zonder direct contact met de stof.

Algemene tips

  • Test het strijkijzer altijd op een klein, onopvallend stukje van het kledingstuk.
  • Strijk kleding wanneer deze nog licht vochtig is voor het beste resultaat.
  • Gebruik een strijkplankhoes die dik genoeg is om de warmte goed te verdelen.
  • Controleer altijd het waslabel om zeker te zijn dat je het item kan strijken.
  • Druk niet te hard zodat je de stoffen niet uitrekt.
  • Heeft de kleding een print, kralen of pailletten? Strijk (als het mag) het item binnenstebuiten om de details te beschermen

Zo strijk je jouw kledingstuk

Stap 1: Check het waslabel om vast te stellen of je jouw overhemd mag strijken / stomen en welke temperatuur jouw strijkijzer hoort te zijn.

Stap 2: Strijk eerst de kraag van het overhemd. Leg de kraag plat op het strijkbord en strijk de kreukels plat. Vergeet niet beide kanten te strijken

Stap 3: Strijk de manchetten. Doe eerst de knoop open en begin door de binnenkant te strijken. Strijk vervolgens ook vanaf de buitenkant.

Stap 4: Plaats de arm van het overhemd plat op het strijkbord en strijk meerdere keren in één lange bewegen vanaf de naad naar de manchettes.

Stap 5: Vouw de helft van je overhemd over de strijkplank om de voorkant te strijken. Begin bij de oksel en strijk richting naar onderen. 

Stap 6: Drapeer je overhemd met de achterkant naar boven over de strijkplank om de achterkant te strijken. Begin bovenaan en strijk naar beneden.

Stap 1: Check het waslabel om vast te stellen of je jouw broek mag strijken / stomen en welke temperatuur jouw strijkijzer hoort te zijn.

Stap 2: Strijk eerst de tailleband van de broek recht.

Stap 3: Strijk de voorkant van de broekspijp in lange bewegingen van boven naar beneden

Stap 4: Herhaal stap 3 vervolgens op de achterkant van de broekspijpen

Stap 1: Check het waslabel om vast te stellen of je jouw t-shirt of polo mag strijken / stomen en welke temperatuur jouw strijkijzer hoort te zijn.

Stap 2: Indien je shirt of polo een kraag heeft strijk je deze eerst. Leg de kraag plat op het strijkbord en strijk de kreukels plat. Vergeet niet beide kanten te strijken.

Stap 3: Strijk vervolgens de mouwen van je t-shirt of polo van de naad naar het eind van de mouw.

Stap 4: Leg de voorkant van je t-shirt of polo op de strijkplank en strijk van boven naar beneden in lange bewegingen. Doe dat vervolgens ook met de achterkant.


Onderhoud strijkijzer

Een goed onderhouden strijkijzer zorgt voor betere strijkresultaten en een langere levensduur van het apparaat. Regelmatig schoonmaken van de zoolplaat en het ontkalken van het apparaat zijn essentieel. Dit voorkomt de opbouw van mineralen die de efficiëntie van het strijkijzer kunnen verminderen en vlekken op kleding kunnen veroorzaken.


Ga jij strijken?

Met de juiste kennis en vaardigheden kan strijken een aangename en bevredigende activiteit worden. Deze gids biedt een stevige basis om je kleding er op zijn best uit te laten zien. Door het volgen van deze tips en technieken, kun je de levensduur van je kleding verlengen en zorgen voor een onberispelijke uitstraling, elke dag weer.


Meer kledingverzorging...

Kleding stomen

Stomen is meer dan alleen een alternatief voor wassen; het is een verfijnde manier van kledingverzorging die tal van voordelen biedt.

Schoenverzorging

Waterstop, schoenpoets, suéde spray en schoen cleaners zijn essentiële onderdelen bij het onderhoud van jouw schoenen. Door je schoenen te onderhouden blijven ze mooier, beschermd tegen de elementen en gaan ze langer mee! 

Kleding wassen

In dit grondige artikel nemen we je mee door het proces van kleding wassen, delen we waardevolle tips en tricks, en bieden we diepgaande inzichten in hoe je kleding fris en in topconditie kunt houden.