Goed voor de dag komen met de juiste kleding als vader van de bruid Goed voor de dag komen met de juiste kleding als vader van de bruid

Goed voor de dag komen met de juiste kleding als vader van de bruid 

We erven veel van onze vaders. Een matig gevoel voor humor, de onverklaarbare drang om ons te verdiepen in de heemkunde, een uitzonderlijke kwaliteit op het volleybal veld of een vintage uurwerk van onschatbare waarde. Papa’s parels van wijsheid weten ons te vinden tijdens een gezellig diner of gewoon op de weg naar huis van een avondje uit. Deze belangrijke invloed die jij hebt als vader van de bruid, wil je zeker op deze belangrijke dag een platform geven. In de fantastische speech waar je in gedachten al jaren aan werkt, maar ook als rots in de branding wanneer de stress oploopt. 

Voor deze taken is zelfvertrouwen nodig. Dat is iets waar wij je mee kunnen helpen. Want jouw kleding als vader van de bruid kan jou net een extra zetje geven. Een feilloze indruk met een goed gekozen pak laat jou van je beste kant zien en zorgt ervoor dat jij je op deze belangrijke dag over andere dingen druk kan maken. We delen alle kennis die wij in vijfenveertig jaar herenmode hebben opgedaan met je.  


De (on)geschreven regels over de kleding van de vader van de bruid  

Als vader van de bruid word er op een aantal belangrijke moment op je gerekend. Netjes en chique voor de dag komen is daarom van essentieel belang. De ongeschreven regel is dat je netjes in kostuum voor de dag komt. Hierbij maak je de keuze voor een tweedelig pak, want de keuze voor wel of niet driedelig is er één die alleen voor de bruidegom is weggelegd.

De kleur van het pak, de formaliteit en de verdere aankleding zijn vervolgens afhankelijk van een drietal factoren: de door het gelukkige stel gekozen locatie, de gewenste dresscode en de tijd van het jaar. De enige uitzondering om níet in pak te komen is wanneer dit expliciet wordt gevraagd door de bruid. 

"Netjes en chique voor de dag komen is van essentieel belang"

Waar je outfit als vader van de bruid op afgestemd moet zijn

Naast een belangrijke dag voor je dochter is de bruiloft ook een goed gedocumenteerde dag. Naast de standaard ingeplande fotomomenten, zal de fotograaf bij ieder wissewasje een knap kiekje schieten. Naast goed voor de dag komen, wil je dan ook dat die foto’s er goed gestileerd uit zien. Dat doe je het best door jouw outfit af te stemmen op een van de volgende zaken:

De dresscode

Hou rekening met de wensen van het gelukkige stel

Het thema

Bij een pastel thema is minimaal je das, maar het liefst je hele outfit aangepast

De outfits

kies een complementaire kleur aan de bruidegom en een hemd/pochet in de kleur van de bruid

De locatie

Op het strand kies je voor informeel beige in plaats van chique zwart 


Het kiezen van een goed pak als vader van de bruid

Nu je weet wat de ongeschreven regels zijn en waarop jij je outfit als vader van de bruid kan afstemmen is het tijd voor de volgende stap: het kiezen van het juiste pak. Nu kan het zijn dat je van origine geen pakken-man bent, geen enkel probleem. Anno 2023 zijn er namelijk tal van opties in de pakkenwereld, waarvoor je niet per sé een pakken man hoeft te zijn. Een comfortabel stretch pak laat zien dat jij de moeite hebt genomen, terwijl je eigen draagcomfort op waarde schat. De kleur stem je dus af op locatie, thema en de outfit van de bruidegom. Mocht daar geheimzinnig over worden gedaan of geen specifieke wensen zijn, dan zit je altijd goed met blauw of grijs. Ruiten en strepen zijn een goede manier om net iets speelser uit de hoek te komen, terwijl je ook complimenten voor je outfit zult ontvangen. 


Tips om je outfit af te maken

Het geheim van een stijlvolle man zit hem in de accessoires die hij kiest bij het samenstellen van een outfit. Stropdas, schoenen, een pochet en zelfs je sokken zijn daarmee van grote invloed. Nu snappen we het als je een “less is more” man bent, maar graag alsnog even meelezen.  

 • Stropdas stem je af op het gekozen kleurthema 
 • Kies altijd voor formele schoenen, sneakers zijn voor “gewone” gasten  
 • Pochet is de ideale manier om de outfit van jouw eigen partner terug te laten komen in je set 
 • Sokken stem je af op de kleur van je pantalon óf wanneer je opvallend wil - de kleur van je das  

Outfit inspiratie voor de vader van de bruid

Als het goed is heb jij nu alle nodige kennis om jouw outfit als vader van de bruid te selecteren. Tijd voor een stukje inspiratie. Ieder jaar komen er pak ‘m beet drieduizend vaders langs in één van onze winkels om daar hun set samen te stellen met advies van onze adviseurs. We hebben dus genoeg kennis. Een paar van de hoogtepunten uit onze recente fotoshoot staan voor je klaar. Kijk gerust even mee.  


"Details maken het verschil tussen een goede outfit en een echt stijlvolle outfit"

Onze aanraders als kleding set voor de vader van de bruid

Waarom zelf het zware werk doen, wanneer je op de website van een expert bent. We vroegen de collega’s waarin ze zouden willen dat hun vader op de bruiloft zou verschijnen. Praktische informatie waar jij wel raad mee weet.  

 • Klassieker: Donkerblauw pak, wit overhemd met rode das en sokken   
 • Modern: Beige pak, lichtblauw shirt en donkerblauwe das met nette schoenen  
 • Trendy: Lichtblauw pak, wit overhemd, instappers, geen stropdas maar een frivool pochet 
 • Uitgesproken: Blauw ruitpak, wit overhemd, middenblauwe das en nette sneakers 
 • Luxueus: Bruin colbert, beige pantalon, wit overhemd en matchend pochet  
 • In de stijl van de bruidegom: Groen pak, maar met een lichtblauw hemd i.p.v. wit  

Extra stijltips voor de vader van de bruid 

Allereerst bedankt voor het lezen van deze blog. We waarderen het dat jij je verdiept in de outfit die je gaat dragen als vader van de bruid. We trakteren je nog even op een setje handige tips voor de dag van jouw dochter.  

 • Je bent de hele dag in touw, kies dus voor comfortabele stoffen in je pak/overhemd
 • Vraag de getuigen ook even naar de kleuren van hun pak, die staan immers ook op de foto’s
 • Trends zijn leuk, maar hou het bij jezelf
 • Draag iets speciaals met een goed verhaal: het vintage klokje dat je gaat nalaten of je eigen trouwring  
 • Cijfer jezelf niet weg. Laat je persoonlijke smaak ook doorschemeren.  


Lees meer artikelen

Waar je op moet letten tijdens het kopen van je trouwpakWaar je op moet letten tijdens het kopen van je trouwpak

Daggast outfit bruiloft

Natuurlijk vereist elke bruiloft dat je gekleed in de juiste dresscode verschijnt, maar als daggast op een bruiloft zijn er nog een paar extra regeltjes waar jij op moet letten. 

Trouwpakken van Married at First SightTrouwpakken van Married at First Sight

Vader van de bruid

Op de bruiloft van je dochter wil je natuurlijk goed voor de dag komen, lees hier al onze tips en tricks!

Trouwpakken trends 2022Trouwpakken trends 2022

Kom goed voor de dag als getuige

Voor de man aan wie de rol van getuige is toevertrouwd, ligt een belangrijke rol gedurende de bruiloft in het verschiet. Lees alles over je fit.